sâmbătă, 7 octombrie 2017

Liberalism și neoliberalism "creștin"

                                                                        



Mişcarea liberală a început să câştige teren în bisericile occidentale începând cu anii 1970 infiltrându-se în majoritatea cultelor  protestante . Pe lângă teologia liberală "clasică" a apărut în ultimii ani forme noi precum "neo-liberalismul". Acesta  a căpatat diferite forme de manifestare , predominant fiind curentul renunţarii la forma puritana moştenita de la intemeietorii bisericilor evanghelice  care promova ideea aplicării Scripturii (Noului Testament) ad -litteram în viaţa bisericii şi a credincioşilor spre o formă mai liberală care înlocuieşte cuvântul cu spiritul care stă în spatele cuvântului scris. 
Concomitent a apărut o ofensiva împotriva creştinismului tradiţional, fundamentalist sau conservator denumit de acum promotor de legalism.



                                                                  

 Legalism în viziune liberală însemnând aplicarea ad-litteram a Scripturii. "Să impui autoritatea bibliei asupra a tot ce învăţăm şi practicăm este legalism ..." afirmă neo-leberalii.            
......................................................................................................................
 Promotorii liberalismului în Romania

 Printre promotorii liberalismului teologic în Romania se evidenteaza în mod deosebit grupările nondenominationale dar şi unii pastori fost baptisti sau penticostali, deveniti intre timp lideri ai unor grupari  independente . Pentru unii creştini np din Romania plecati la studii teologice în SUA , contactul cu noua teologie liberală americană a reprezentat o tentaţie de netrecut. Sau dezis de îndata de teologia conservatoare traditională moştenită de la înaintaşi pe care de acum o consideră excesiv de restrictivă , opresivă, devenind instantaneu nişte devotaţi "soldaţi" ai noii teologii  "eliberatoare" (a firii pământesti ). Schimbarea se poate observa în diferenţa de abordare..mai libertină, din bisericile pe care le păstoresc.
                                                                                      
Printre subiectele luate drept tinta de "anti-legalisti" sunt  : Capul acoperit la femei, Separarea bărbaţilor de femei în biserică, Îmbrăcămintea bărbateasca la femei, Restrictionarea muzicii ritmate pop, rock , a tobelor în biserică etc.
O lucrare cunoscuta in acest sens este "Eseul despre legalism -un mare pericol pentru biserica" scris de pastorul Cristian Barbosu instruit in SUA la scoala lui James MacDonald,  Bill Hybels si Rick Warren. :  

 https://koritar.files.wordpress.com/2008/03/eseul-despre-legalism.doc

Acestei ofensive liberale li se opune cei care  raman ferm pe pozitii pentru ramanera la   cuvantul Scripturii. Referitor la subiectul "acoperirea  capului la femei" există mai multe mărturii ale unor persoane care sustin că Duhul Sfânt le-a descoperit că femeile trebuie sa poarte capul acoperit, spre exemplu..

  https://www.youtube.com/watch?v=S2wzQJjpr38

    Referitor la aşezarea credinciosilor in bănci, am avut o experientă personala într-o biserică penticostală  o soră creştină a avut urmatoarea profetie în timpul rugăciunilor " Aşa vorbeşte Domnul ,este o urăciune înaintea mea ca femeile să stea împreună în aceiaşi bancă cu bărbaţii ,doresc ca femeile şi bărbatii să stea separat "
Apostolul Pavel care a recomandat purtarea capului acoperit la femei a fost un om plin de   Duhul Sfânt , la fel cei care au instituit reguli în biserici ca femeile sa stea separat de bărbaţi presupunem că au fost oameni sfinti căluziti de Duhul lui Dumnezeu. 
 Este evident ca aşezarea  bărbatilor alături de femei în biserica este o "ispită" care poate distrage atentia de la serviciul divin , cu siguranţă  regula aceasta "libertina"  nu este de inspiratie divină .
In privinţa muzicii deasemenea am primit o mărturie care confirma ceea ce era deja evident 
"Cu câţiva ani în urmă   am fost în stare de înconştienţa (comă) timp în care Domnul mi-a arătat în cer multe lucruri privitoare la predicatori, slujitori şi la cântăreţi . Cel care ma insotea a zis - tu nu rămâi aici ,că trebuie sa te întorci şi să spui tuturor celor ce cântă că pâna ce felul cântarii lor nu seamană cu cel de aici nu vor putea cânta în împaraţia mea - acolo era o cântare liniştită ,o armonie cu toate  instrumentele că aveai impresia că zbori  ,era o cântare atât de armonioasă şi liniştită care iţi dădea o  pace  deplină.." Oare toate instrumentele ne dau o muzica linistită , armonioasă ? cu siguranţă nu.
 Creştinii sfinti care de-a lungul istoriei de 2000 de ani a bisericii creştine au instituit reguli privind instrumentele,muzica care este potrivita în biserică au fost călauziti de Duhul lui Dumnezeu,  iar Dumnezeu nu se schimbă..

În ce priveste termenul de "legalist " , acestă este folosit în Noul Testament exclusiv referitor la acei creştini care doreau sa păstreze legea iudaică , precum tăierea împrejur sau alte traditii precreştine iudaice, niciodată nu sa folosit referitor la împlinirea cuvantului Noului Testament sau la regulile din biserică.
Liberalismul ca si neoliberalismul este o deviere de la crestinismul autentic scriptural , este o deviere... deci este o erezie.

Pastorul Leonard Ravenhill spunea " Când este ceva ce nu le place bisericilor (sectelor) în biblie ei îi vor spune legalism."

                                                                        


                                                                         


Linkuri : 

 Adevarul despre liberalism si legalism de pastor Cristian Ionescu S.U.A 

"Antiteza conceptuală și contrastul ideologic sunt foarte clare: liberalii ne numesc legaliști, iar noi îi numim… liberali! Pentru ei este o luptă de eliberare a firii pământești, în vreme ce noi luptăm pentru a menține măcar un dram de decență, reverență și bun simț." 

  https://popaspentrusuflet.wordpress.com/2013/02/23/adevarul-despre-liberalism-vs-legalism/


lucrurilor/

 Biserica evanghelica persecutata

https://ioan8.wordpress.com/2012/05/25/biserica-evanghelica-persecuta/





                                                                   Pastor  Paul Washer
           Nu exista nimic mai nefolositor pe planeta asta decat un predicator liberal.
                                                                                       


.                                                                             


 

 "CREȘTEREA BISERICII SAU SEDUCEREA BISERICII" de Rudolf Ebertshäuser

Recenzie a cărtii " Viața condusă de scopuri"  de Rick Warren

https://alexb.ro/2012/10/citit-cresterea-bisericii-sau-seducerea-bisericii/

Cât de eretic este Rick Warren http://radoinicolae.blogspot.com/2014/12/cat-de-eretic-este-rick-warren-daca.html
........

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.