vineri, 13 ianuarie 2017

Luther versus. Iacov

                                                                         
                                                                                                                      

Indiscutabil  Martin Luther a avut o contribuiţie remarcabilă la reformarea creştinismului prin eliminarea învătăturilor adăugate în doctrina şi practica bisericilor istorice multe dintre acestea de origine pagână si instituirea Scripturii ca singura autoritate supremă  în domeniul spiritual. Şi cu toate acestea deşi unii p/np au tendinţa să îl idolatrizeze, Luther a fost şi el un om ca fiecare cu calitaţi si imperfectiuni. 
Doctrina mântuirii prin credintă şi nu prin fapte (asa cum proclamau bisericile istorice) a fost elaborată iniţial de Luther .Obsedat de dificultatea obtinerii mântuirii de către  creştinul de rând, lui Martin Luther preotul catolic pe atunci, îi răsare în minte un gând inspirat din epistola lui Pavel către Efeseni 2 :8-9  şi anume mântuirea nu este prin fapte ci doar prin credinţă. Luther a înlocuit faptele cu credinţa. Pentru că o  anumită carte din Noul Testament şi anume Epistola lui Iacov se abătea oarecum de la doctrina inventată de el, Luther nu a acceptat sa recunoască această epistola scrisă de apostolul Iacov fratele ntuitorului şi o numeşte  “epistola de paie” unele surse spun chiar că a aruncat aceasta carte în raul Elba, în semn de dispreţ.

Doctrina de altfel foarte atrăgatoare a mântuirii doar prin credinţă a fost preluată şi de neoprotestanţi care parcă pentru a pune la colţ si mai mult „faptele bune” au adaugat la deja cunoscutul verset din Efeseni 2 :8-9  un verset preluat de Vechiul Testament  „ faptele noastre bune sunt ca o haină manjită „ (Isaia 64).
Indiscutabil doctrina mânturii prin fapte promovată de ortodocşi si catolici nu are temei pentru că nu poţi să ştergi vina unui păcat printr-o faptă bună ,apostolul Pavel ne spune foarte clar acest lucru  în Efeseni 2:8  mântuirea nu se poate obţine decât prin Hristos .
 Asta însa nu ne scuteşte de îndatorirea de a face fapte bune prin care să dovedim autenticitatea credinţei noastre. Sacrificiul lui Isus Hristos pe cruce în locul nostru nu este gratuit ,El a făcut totul şi noi să nu facem nimic pentru cei din jurul nostru ? jertfa lui Hristos ne obligă să nu fim indiferenţi faţă de semeni  .
Cei mai multi p/np cred totuşi că a face  "fapte bune"  este ceva facultativ, opţional dacă ai "darul" facerii de bine, dacă ai dorinţa sau plăcerea de a face bine o faci, dacă nu, nu oricum mântuirea este prin credinţă ,nu prin fapte.

Domnul Isus Hristos însa are o pozitie  tranşantă în acestă problemă în Evanghelia după Matei capitolul 25 versetele 31-46 ...
41. Apoi va zice celor de la stanga Lui: "Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic care a fost pregatit diavolului si ingerilor lui! 42. Caci am fost flamand, si nu Mi-ati dat sa mananc; Mi-a fost sete, si nu Mi-ati dat sa beau; 43. am fost strain, si nu M-ati primit; am fost gol, si nu M-ati imbracat; am fost bolnav si in temnita, si n-ati venit pe la Mine." 44. Atunci Ii vor raspunde si ei: "Doamne, cand Te-am vazut noi flamand, sau fiindu-Ti sete, sau strain, sau gol, sau bolnav, sau in temnita, si nu Ti-am slujit?" 45. Si El, drept raspuns, le va zice: "Adevarat va spun ca, ori de cate ori n-ati facut aceste lucruri unuia dintre acesti foarte neinsemnati frati ai Mei, Mie nu Mi le-ati facut." 46. Si acestia vor merge in pedeapsa vesnica, iar cei neprihaniti vor merge in viata vesnica."

Această prezentare făcută de Mântuitorul Hristos referitoare la judecata finala ,nu pare să confirme sub nici o formă ideea că faptele bune sunt facultative, că dacă le nesocoteşti nu e nici o problemă. .
Ceia ce se spune în unele biserici de îndata ce le-ai trecut pragul că odata ce ai crezut şi te-ai botezat (la ei) -sigur esti mântuit (indiferent ce faci mai departe ) te poate duce la autoamăgire. In realitate  Evanghelia  pe lângă credinţă ne revelează şi alte  conditii de îndeplinit pentru a fi încredintat că vei obtine mântuirea  iar ceea ce a spus Hristos in Matei 25 nu poate fi trecut cu vederea . 
 Isus Hristos va judeca în ziua Judecătii pe fiecare în parte după Evanghelii (nu după doctrina cultului x,y) Hristos  va despărtii “oile de capre”  după cum este scris .

Din păcate majoritatea credincioşilor nu pot face deosebirea între ce vine de la doctrina cultului şi ce vine din Scripturi , din moment ce toate sunt rostite de la anvon. 
Este totuşi foarte important sa descoperi adevărul prin călăuzirea Duhului Sfant în Scripturi în aşa fel încat să poţi să  faci diferanţa între Scriptură şi doctrina cultului acordând prioritate Evangheliei .

Unii ar putea fi şocati, intrigati , neîncrezători de o mărturie precum cea de mai jos, există mai multe mărturii de acest fel, însa daca stăm să analizâm,ea are legitimitate scripturală. Să ne amintim  doar de pilda bogatului ajuns în iad......pentru ce a ajuns el in iad ? ,pentru că a fost bogat sau pentru ca a fost avar, zgârcit, nepasător faţă de semeni....(?)


                                                                                    

 Marea majoritate a mărturiilor persoanelor care au experimentat moartea clinică sau vedenii despre întâlnirea cu Hristos şi judecata Sa ,spun că toţi oamenii se vor înfăţişa înaintea lui Hristos pentru judecată conform cu 2 Corinteni 5: 10  (excluzându-i poate pe cei ce vor merge direct în iad) .Nimeni nu are garantată mântuirea 100% cum cred unii că ei vor merge direct în rai pe baza credinţei lor . 
Cuvântul lui Hristos din Ioan  5 : 24 adresat evreilor care îl ascultau are cu totul alta semnificatie decât cel de a garanta cuiva mântuirea fără a da socoteală pentru viaţa trăită în trup, una dintre dovezi este chiar Matei 25 : 31-46 , sau Romani 14:10-2 Corinteni 5:10,Evrei 9:27-1 Ioan 4:17,etc.

Într-una din duminicile trecute la "Ora biblică" un "frate" bine îndoctrinat dintre cei care nu ratează nici o ocazie să ia și el cuvîntul sa ridicat şi a spus urmatoarele : "Noi trebuie sa facem lucrările Domnului ,nu fapte bune ,că fapte bune fac şi dracii"...
Bine ar fi fost  să dea şi niște explicații, să ne spună de unde a scos-o și pe asta  "nu fapte bune că și dracii fac fapte bune" ,cu siguranţă nu scrie astfel de lucruri în biblie. Această afirmație arată totuși cum o anumită doctrină poate deforma interpretarea Scripturii.
 Lucrările Domnului și faptele bune nu pot fi puse în opoziție , cele două merg întodeauna împreună.

Scriptura despre fapte...     
   -Todeauna vor fi saraci in tara ,de aceea iti dau porunca aceasta .Sa-ti deschizi mana fata de fratele tau, fata de sarac si fata de cel lipsit din tara ta. .Deuteronom 15:11
-Faptele voastre vor avea o rasplata 2 Cron 17:7
-El da omului dupa faptele lui Ion 43:11,Psalm  28:4; 62:12 :94:2;Ier 50:29:Ezek7:3;si 8 
-Le voi rasplati dupa faptele lor .Ier 25:4 
-Ca ei sa vada faptele voastre bune Matei 5:16 
-Fiul ...va rasplati fiecaruia dupa faptele lui Matei 16 :27
-Tabita...Ea facea o multime de fapte bune si milostenii. Fapte 9 :36
-Care va rasplati fiecaruia dupa faptele lui Romani 2:6
-Orice fapta buna si orice lauda ,aceea sa va insufleteasca Filipeni 4:8
-Sa fie bogati in fapte bune 1 Timotei 6:18
 -Sa fie cei dantai in fapte bune Tit 3:8 si 14
-Ca un inplinitor cu fapta va fi fericit in lucrarea lui Iacov 1:25
-Credinta daca n-are fapte este moarta Iacov 2:17
-Dati-va toate silintele ca sa uniti cu credinta voastra fapta 2 Petru 1:5
-Copilasilor sa nu iubim cu vorba ci cu fapta si cu adevarul 1 Ioan 3:18
-Ei se vor odihni de ostenelile lor caci faptele lor ii urmeaza Apoc.4:13
-Iacov 2 19,20 Tu crezi ca Dumnezeu este unul si bine faci; dar si dracii cred… si se infioara!
-Vrei, dar, sa intelegi, om nesocotit, ca credinta fara fapte este zadarnica?
-Matei 25 :41. Apoi va zice celor de la stânga Lui: „Duceti-vă de la Mine, blestemaţilor, in focul cel veşnic care a fost pregatit diavolului şi îngerilor lui!
42. Căci am fost flămând, si nu Mi-ati dat sa mănânc; Mi-a fost sete, si nu Mi-ati dat sa beau;
43. am fost străin, si nu M-ati primit; am fost gol, si nu M-ati imbracat; am fost bolnav şi in temnita, si n-aţi venit pe la Mine.”

-Toţi cei ce credeau erau împreună la un loc şi aveau toate de obşte. Îşi vindeau ogoarele şi averile, şi banii îi împărţeau între toţi, după nevoile fiecăruia.Faptele Ap. 2 :43

În ultimul timp bisericile neoprotestante au fost invadate de tot felul de erezii , printre acestea liberalismul care îşi permite să eticheteze creştinismul adevărat care interpretează Scriptura ad-literam, ca fiind "legalist" , ei pledând pentru eliminarea (ignorarea)  lucrurilor considerate de ei neesenţiale .
 Tit  3 :10-11 (versiunea originală)   De omul eretic, după întâia şi a doua mustrare, depărtează-te, Ştiind că acesta s-a abătut şi a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit.

A man that is an heretick after the first and second admonition reject   Titus  3:10 King James bible





.......