joi, 8 februarie 2018

De ce Adio Religie ?

                                                                                   
                                                                              


În ultimul timp au apărut pe unele saituri de știri creștine un mesaj oarecum surprinzător al unui cunoscut interpret de muzică pop (rock) neoprotestant .
"Au trecut deja aproape doi ani de când am spus adio religiei. Am un singur mare regret : că nu am făcut-o mai demult !"
 În prima faza titlul articolului "Adio Religie" , te poate duce cu gândul la ce e mai rău, la pierderea credinței în Dumnezeu , ceia ce se întampla foarte rar la neoprotestanți, dar se întâmplă....
Accesând însă  blogul personal al fostului interpret întelegi imediat despre ce este vorba, acesta afirmă că a renunțat la religie nu și la credința în Dumnezeu .Deși conform DEX cuvântul religie este aproape sinonim cu credință.
 Atunci de ce Adio Religie ? Pentru că a apărut un mit în mediul neoprotestant care spune că religia este ceva rău ( generează ură, războaie etc.), la fel ca și cultul,  în timp ce credința practicată independent este pură și inocentă.
Acest mit este generat în principal de sectele non-denominaționale (neafiliați unui cult creștin) care sunt din principiu impotriva ideii de cult, denominațiune, religie, tradiție, doctrină. Aceștia au o "dogmă" liberală (libertină) care simplifică foarte mult textul Scripturii reținând din ea doar câteva pasaje,în pricipal cele referitoare la mântuirea prin credința în Isus Hristos care spun ei, te aceptă asa cum ești. 
Despre Dumnezeu cred că este foarte ingăduitor , tolerant și nicidecum așa strict cum este prezentat la unele culte "de pocăiți" .
 Religia în concepția non-nominatională mai reprezintă un set de reguli, restricții , inaceptabile pentru crestinișmul modern. 
Aici trebuie să recunoaștem că la creștinii "pocăiți" uneori se comit abuzuri în sensul că există părinți care impun reguli draconice în familie, obligând copiii să îndeplineasca ritualuri
 precum rugăciunea la ore fixe, învațarea obligatorie de cântări religioase , poezii pe care să le recite în biserică sau acasă etc. Aceste ritualuri religioase obligatorii pot naște în copii resentimente pentru acest sistem religios, religia în metalul lor devenind o povară, ceva negativ de care ar dori să se elibereze .
 Cam asta se pare că sa întâmplat și în cazul interpretului creștin amintit mai sus, așa cum ne infomează chiar autorul în biografia sa, care la făcut să anunțe public că renuntă la religie (religia părintească evanghelică ).
Totuși, faptul că ai avut o copilărie nefericită pricinuită de părinți autoritari care au încercat să-ti bage religia forțat "pe gât", asta nu este neaparat un motiv să respingi credința, religia respectivă , pentru ca nu religia este de vină ci cei care ți-au prezentat-o în mod necorespunzător, asta ar trebui sa ințelegi.
 Religia creștină, credința evanghelică bazată pe pocaință și naștere din nou este credința adevarată după care vei da socoteală în ziua judecații. Nu tot felul de surogate care prezintă un creștinism fals, libertin, care reduc creștinismul la câteva fraze și proclamă eliberarea firii pământești de sub "tirania" regulilor "stricte" ale Noului Testament.
 A devenit o modă printre cei mai tineri în special, să părăsească credința evanghelică a pocăinței și să se alăture sectelor non-denominaționale care le oferă  mai multe libertăți.
Iar lor li se alătura mai nou și cei care se proclamă baptiști dar adaugă "dar nu legalist" ,prin  legalist în viziunea lor intelegând cei care vor aplicarea Scripturii ad-literam ( să-ți ceară să-ți răstignești firea pământească, "ce crudă" e religia asta , nu ?) .
În conluzie , adio religie, nu inseamnă neparat adio credință în Dumnezeu ci poate să insemne adio pocaință , adio credință scipturală !

                                   Pastor Marius Cruceru despre "isusisti" (video  44 secunde)
   


                                                                                

..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.