vineri, 16 februarie 2018

Creștinism evanghelic sau ghiveci interconfesional ?

                                                                     


Inființarea după Revoluție a Alianței Evanghelice din România care a avut ca scop să adune împreună cele trei culte  Baptist, Creștin după Evanghelie și Penticostal care au o doctrină oarecum asemănătoare a fost o intițiativă lăudabilă .În ultimul timp însa am fost asaltați de o puzderie de "bisericuțe" independente non-denominaționale care în afară de faptul că aparțin ramurii protestante, nu prea au multe lucruri în comun cu cultele aparținând Aliantei Evanghelice. Si cu toate acestea unii sau grăbit să le includa și pe acestea în familia evanghelică. Rețeaua de saituri "România Evanghelică" a fost una din promotoarele "ghiveciului" interconfesional din care sau remarcat căteva saituri precum "Timișul Evanghelic" , "Marea Britanie Evanghelică" , "Londra Evanghelica" . La acestea se pot adăuga saituri de știri ,proprietatea  unor pastori independenți  care au tot interesul să amestece cultele cu bisericuțele independente promovându-se în acest fel pe ei și interesele lor.
Și desigur mai sunt multe alte saituri precum rodiagnusdei, care promovează cu precădere pastori "independenți" si biserici moderniste, la care putem adăuga  și posturi de radio  sau TV sub patronaj non-denominatrional.
Dar de ce diferențele dintre culte și alte grupări religioase sunt importante ? Pentru că doctrina ne arată în ce măsură acea biserică este în acord sau nu cu Sfânta Scriptură.
Pe langă diferențele doctrinare între diversele culte neoprotestante există si diferențele dintre curentele teologice care se manifestă în culte și alte grupări religioase , aceștia fiind: fundamentalisti, conservatori sau liberali . 
 Fundamentaliștii și într-o oarecare măsură si conservatorii sunt ferm atașati Scripturii și învațăturii primite de la înaintași , baptiștii de exemplu având o traditie de sute de ani, pe filera reformatorilor puritani din vestul Europei. 

Liberalismul teologic la rândul lui se manifestă în doua planuri distincte.
1. Teologia liberală care contesta tradiția puritană fiind adepta "anti-legalismului"
"Să impui autoritatea bibliei asupra a tot ce învăţăm şi practicăm este legalism ..." afirmă leberalii.   
2. Modul de mafestare modernist, trupa "de închinare", scena cu tobe și chitări electrice în locul corului tradițional specific bisericii creștine. La care dupa caz se adaugă o ambianță care imita clubul, cu lumini colorate, semioscuritate.

                                                                       


Aceste curente teologice sunt uneori chiar mai importante decat doctrina, baptștii fundamentaliști din SUA de exemplu nu au nici un fel de relații de colaborare cu baptiștii liberali, în schimb  baptiștii liberali se ințeleg perfect cu non-denominaționalii de care cu greu se pot deosebi. 
 Avem și aici în Romania exemple de pastori baptiști care nu rezistă sa nu facă vizite de schimb de experiență cu biserici non-denominaționale "libertine" (Agape, Harvest, Casa Inchinarii etc.) dupa principiul "cine se aseamănă se adună".
 De ce nu este bun ,ci profund dăunător , "ghiveciul" interconfesional , amestecarea tuturor sub eticheta de evanghelici, pentru că există aceste diferențe între unii care sunt atașati de valorile Scripturale și altii care sunt opusul lor , care promoveaza un creștinism liberal, libertin și probabilitateta "infectării" cu microbul libertnismului modernist este mare. 
Mai ușor se trece de la un creștinism scriptural la cel modernist decât invers, iar lucrul amestecat în cazul de față nu slujește in nici un fel creștinismului autentic.
2 Corinteni 6:14 "Nu* vă înjugaţi la un jug nepotrivit cu cei necredincioşi. Căci ce** legătură este între neprihănire şi fărădelege? Sau cum poate sta împreună lumina cu întunericul? 
Cei necredincioși din acest pasaj, pot fi foarte bine și cei care nu împartasesc aceiași convingere Scripturală , promovând o teologie liberală "alterată" .
 Ar trebui totuși precizat că nu toate bisericile independente sunt și non denominaționale 
există biserici neafiliate unui cult creștin care respectă totuși doctrina unui anumit cult ,spre exemplu Bisericile Baptiste Independente sau biserici autohtone desprinse  dintr-un cult recunoscut dar care și-a păstrat orientarea conservatoare (nu sunt impotriva formei de organizare de cult sau tradiții). 
Non-denominaționalii in schimb sunt cam toți de orientare teologică liberală anti cult, anti conservatori ( anti "legalisti") , moderniști, carismatici etc.
Dar mulți văd, puțini pricep....iar cum protestantismul promovează mântuirea garantată doar prin credință, pericolul autoinșelării este mare.


                                                                               
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.