miercuri, 19 decembrie 2018

Credința fără fapte (Sola Fide) este Scripturală sau nu ?

Iacov (fratele Lui Isus Hristos ) episcop al Ierusalimului spune în epistola sa- Iacov 2 :14-20 :

Fratii mei, ce-i foloseste cuiva sa spuna ca are credinta, daca n-are fapte? Poate oare credinta aceasta sa-l mantuiasca?
 Daca un frate sau o sora sunt goi si lipsiti de hrana de toate zilele,
 si unul dintre voi le zice: "Duceti-va in pace, incalziti-va si saturati-va!", fara sa le dea cele trebuincioase trupului, la ce i-ar folosi?
 Tot asa si credinta: daca n-are fapte, este moarta in ea insasi.
Dar va zice cineva: "Tu ai credinta, si eu am faptele. Arata-mi credinta ta fara fapte, si eu iti voi arata credinta mea din faptele mele."
 Tu crezi ca Dumnezeu este unul si bine faci; dar si dracii cred… si se infioara!
 Vrei, dar, sa intelegi, om nesocotit, ca credinta fara fapte este zadarnica ?

 Această epistolă a lui Iacov este scrisă în concordanță cu  Evanghelia (Matei 25 :31-46) și cu învațatura apostolică (Romani2:7) .

 Cu toate acestea reformatorul protestant Martin Luther nu a acceptat-o și a venit cu propria sa interpretare a Scripturii "Sola Fide" - "Numai Credința" în care faptele sunt date la o parte , Luther a considerat ca credința singură iți poate asigura mântuirea (neprotestanții și-ai însușit această doctrină adaugând pocăința de păcate). 
În consecință protestanții și neoprotestanții dogmatici vor nega întodeauna faptele ca o necesitate (obligativitate) pentru un creștin , considerandu-le cel mult facultative.
Care ar putea fi consecintele ?

Să luam un exemplu concret: un membru într-o biserică x,y.z (poți să scrii aici orice nume de cult)  râmâne la un moment dat în mijlocul iernii fără locuintă .
În peste 90% dintre cazuri biserica de care apartine nu va reactiona în nici un fel, considerând ca fiecare trebuie să se descurce pe cont propriu, (biserica nu este CAR spunea un pastor  odată). Cel mult iți va indica un adapost de noapte sau o organizație filantropică dintr-un  alt colț al țarii  care oferă un adapost la gramadă  în astfel de situații în timp ce ei iși văd mai departe de confortul lor.

Să fie oare o astfel de credință Scripturală? În Faptele Apostolilor ni se spune că pe vremea apostolilor adevărații creștini iși vindeau averile și le împarțeau cu cei săraci așa cum ia invățat Isus.
 În cartea Didache (învățătura celor 12 apostoli) scrisă în anul 96  se pune deasemenea un accent deosebit pe importanța faptelor în credința creștină . Nu vreau sa mai dau alte exemple sa nu se "ofenseze" cei cu fixul pe Sola Scriptura ( si daca zici ca "numai Scriptura" de ce accepti fără rezerve diverse carti teologice sau de alta natură? ).
Cu siguranță că faptele fac parte din fundamentul credinței (religiei) creștine iar docrina emanată de Luther care scoate practic Faptele bune afară din creștinism (punandu-le pe linie moartă) , nu se dovedește câtuși de puțin Scripturală. Explicațiile referitoare la faptele Legii menționate de Pavel (Romani 3:28) se referă la Legea mozaică Vechi Testamentală și nu la faptele bune care trebuie sa facă orice creștin pentru a dovedi că împlinește porunca lui Hristos, "Să vă iubiți unii pe alții așa cum v-am iubit Eu".
 Păi dacă ai doar o credință teorectică și nu împlinesti porunca lui Hristos , la ce mântuire te astepți ? Ce cred cel mai multi frați neoprotestanți că este creștinismul ? O credință teorectică la care adaugă muzica ritmată (uneori și dans) de mulțumire ca sunt sigur mântuiți doar prin credință. 
Asta ne invață Isus în Evanghelia după Matei 25 : 31-46 ? Sigur nu.
 Ne spune Isus in Matei 25 ca faptele ne mâtuiesc ? aparent nu. Sau spune Isus că faptele bune  sunt facultative ? Sigur Nu ! Și atunci ce concluzie poți să tragi citind Matei 25 ? 
 Simplu, Măntuirea este prin jertfa lui Hristos dar dacă nu faci fapte prin care să dovedești că împlinești porunca lui Hristos , dacă nu îți îndeplinești această datorie față de Hristos ,vei putea fi pedepsit , asta scrie în Scriptură . Biblia vorbește despre mântuirea prin credință (credința fiind prima condiție)  dar și despre pedepse pentru cei care nu îndeplinesc niște cerințe fundamentale.
Dăți jos ochelarii doctrinei și vei vedea Scriptura clar. In prezent nici un cult creștin cunoscut nu împlinește ad-literam Scriptura , fiecare are câte o doctrină care deviază de la Scriptură , de aceea Sfânta Scriptură ar trebui pusă pe prim plan nu tradiții și dogme .Fără pocăință și fapte care să dovedească o credință autentică nu există credință adevărată, scripturală.


sursa https://crestinul-azi.blogspot.com/2018/12/credinta-fara-fapte-este-scripturala.html ....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.