luni, 26 iulie 2021

Cum a ajuns toba alături de cruce instrument "duhovnicesc" ?

                                                                                  


    Pentru multi neoprotestanti bateria de tobe clasica sau electronica  in biserica este considerat astazi ceva normal  un accesoriu aproape indispensabil , chiar scarosant. Gasesc si argumente pentru crezul lor cateva versete din cartea psalmilor unde imparatul  David indeamna la folosirea a tot felul de instrumente si a dansului  in ritualurile lor religioase (desi putini stiu ca acestea nu erau acceptate in templu sau sinagoga). Ia ajutat  in incredintarea lor si biblia Cornilescu care foloseste in psalmul 149  cuvantul "toba" desi in alte traduceri ale bibliei este folosit cuvantul "timpan" (acesta fiind de fapt cuvantul corect). 

Dar unii pare ca sant decisi sa  ignore (sfideze) faptul ca crestinismul are de fapt o istorie de 2000 de ani, iar in tot acest timp Biserica crestina prin liderii ei chiar si protestanti nu a permis decat anumite instrumente considerate compatibile cu caracterul sacru al lacasului de cult precum orga in timp ce ortodocsii nu au permis nici un instrument .

Bateria de tobe a fost introdusa in biserica odata cu chitarile electrice, cu muzica rock si alte genuri muzicale pentru prima data  in anii 1965 - 1970 in cadrul miscarii Jesus Movement din SUA  in care mase de hipioti au devenit "crestini" in urma evanghelizarilor de pe stadioane. Aceasta miscare a promovat ideea ca orice muzica poate fi acceptata in biserica cu scopul de a  atrage cat mai multi oameni in lacasul de cult  in acest mod tobele au inlocuit orga si muzica rock -  imnurile crestine traditionale devenite "plictisitoare".  Sa produs treptat un adevarat cult pentru bateria de tobe care a devenit un instrument de nelipsit in multe biserici americane. 

Au aparut astfel imagini cu Isus baterist sau Isus chitarist  in cadrul acestei culturi pseudo-crestine , eretice in care bateria de tobe a  devenit un simbol crestin in SUA  , desi era evident ca bateria de tobe simbolizeaza divertismentul, spectacolul , muzica rock si   instrumentul prin care paganii invocau spiritele demonice , nicidecum crestinismul.

                                                                                        


Miscarea Jesus Movement sa transformat in final in promotoare de erezii , pentru ca introducerea tuturor instrumentelor inclusiv a bateriei de tobe, a muzicii rock si altor stilluri laice a  trasformat  multe  biserici americane in simple sali de spectacol unde oamenii se duc sa asculte muzica preferata si sa se simta bine.

Chiar daca imparatul evreu David recomanda cu o mie de ani inante de Hristos, folosirea tuturor instrumentelor si al dansului in ceremoniile lor religioase, conducatorii Bisericii crestine incepand cu apostolii primului secol  au respins acest mod de manifestare tipic evreiesc dar necrestin, biserica fiind considerata un loc sacru nu sa permis muzica laica si instrumentele specifice acesteia. Cei care promoveaza acest mod de "inchinare moderna"  astazi o fac exclusiv motivat de dorinta de a atrage oameni cat mai multi in adunarile lor  invocand zicala "scopul scuza mijloacele" , desigur acestia nu considera biserica ca un loc sacru in care este prezent Dumnezeu ci doar un loc de adunare. 

O adepta infocata a pastorului Pustan comenta recent referitor la ritmul tobelor din programele lor  " decat  atmosfera de inmormantare din bisericile ortodoxe mai bine asa  ca la noi"  decat ambianta sobra "de inmormantare"  mai bine ceva  care sa semene cu un spectacol, oamenii au prins gustul  divertismentului si le place . Din nefericire  multi membrii vechi ai bisericii se lasa pacaliti sa accepte inovatiile culturii pop americane  pentru o presupusa cauza "nobila" in realitate înșelătoare.

A. W Tozer a scris si o carte pe acest subiect :Divertismentul in biserica o erezie evanghelica.

                                                                             



                                                                                    

.






.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.