luni, 10 octombrie 2022

Ne mântuiește spovedania ?

 

spovedania


Un preot a postat recent pe facebook un mesaj sub forma de poster in care spunea: "Marturisiti-va pacatele la spovedanie si Bunul Dumnezeu va ia ierta de toate pacatele de cate ori veti cadea intr-un pacat".  Preotul ortodox a propus credincosilor sai spovedenia desi in Scriptura Hristos ne spune altceva : "Daca nu va pocaiti toti veti pieri la fel". (Luca 13 - 5).
Unii preoti ortodocsi afirma ca spovedania este sinonima cu pocainta, dar nu au argumente. Cuvantul pocainta in limba greaca ( limba in care a fost scris Noul Testament) este "metanoia" care in traducere libera inseamna schimbarea mintii. Spovedania este doar o marturisire a pacatelor facuta dupa tiparele dogmei ortodoxe, adica preotul citeste o lista de pacate la care credinciosul trebuie sa raspunda cu da, daca a comis acel pacat, la final preotul adauga cateva cuvinte pentru iertarea pacatelor  respective. 
Pocainta este mult mai mult de atat, pe langa recunoasterea pacatelor urmeaza decizia de a renunta la acele pacate, abandonarea viciilor si al anturajului nepotrivit,  acompaniata obligatoriu de studierea Scripturii. Pentru ca daca nu cunosti Scriptura in detaliu, in special Noul Testament nu ai de unde sa-L cunosti pe Dumnezeu si voia Sa , practic nu poti trai ca un crestin daca nu cunosti Cuvantul Sau.
Hristos ne spune ca pentru a fi mantuiti trebuie sa intram "pe poarta cea stramta" si sa parasim calea larga care simbolizeaza calea lumii.
„Intrati pe poarta cea strîmta. Căci larga este poarta, lata este calea care duce la pierzare, si multi sunt cei ce intra pe ea. Dar strîmtă este poarta, îngusta este calea care duce la viața, si puțini sunt cei ce o află”  Matei 7:13-14

Teologia ortodoxa isi argumenteaza crezul potrivit caruia prin spovedanie pacatele sunt iertate pe baza versetului din Evanghelia dupa Ioan 20:23 .
"Celor ce le veți ierta păcatele vor fi iertate și celor ce le veți ține vor fi ținute.” 
In acest verset Hristos se adreseaza apostolilor  intr-o anumita imprejurare si nu poate fi generalizat pentru ca ar intra in conflict cu alte versete unde se pun diverse conditii pentru iertarea pacatelor precum pocainta  dar vorbeste de asemenea de nasterea din nou.
 "Drept răspuns, Isus i-a zis: „Adevarat, adevarat iți spun că, daca un om nu se „.naște din nou, nu poate vedea Împaratia lui Dumnezeu.” Ioan 3-5
„Căci daca este cineva in Hristos este o făptura noua ,cele vechi sau dus  iata ca toate lucrurile sau facut noi ” 2 Corinteni 5-17
Dar in special un verset din epistola catre Evrei desfinteaza (oarecum) acest concept enuntat de preotul ortodox care spune ca  indiferent cat pacatuiesti si ce pacate faci, daca te spovedesti Dumnezeu te va ierta .
"Caci daca pacatuim cu voia dupa ce am primit cunostiinta adevarului nu mai ramane nici o jertfa pentru pacate ci doar o asteptre infricosata a judecatii si vapaia unui foc , care va mistui pe cel razvratit".
Acest verset sustine conceptul potrivit caruia nu poti pacatui la nesfarsit si sa ai garantia ca la final vei fi oricum iertat si mantuit , ci dimpotriva urmeaza judecata !

.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.