joi, 15 iulie 2021

Cum sa convertit un pastor baptist american in preot ortodox

                                                                     


Mai multe posturi TV au transmis in ultimul timp reportaje despre un american pe nume Stephen Holley care a fost pastor baptist in SUA  dar care in urma cu 20 de ani a trecut la religia ortodoxa, in prezent fiind preot     ( sau mai bine zis  diacon ) intr-o biserica ortodoxa din Iasi. 

Intr-un interviu dat postului Trinitas TV, Holley marturiseste ca sa nascut intr-o familie dezorganizata, cu mama prostituanta si tatal alcoolic, fiind abandonat de parinti.  Cand a cunoscut-o pe viitoarea sotie, parintii acesteia ia impus oarecum  sa participe si el la serviciul religios  la biserica baptista de care apartineau ca o conditie sa fie acceptat in familie, desi el pana atunci nu fusese niciodata intr-o biserica. Ulterior dupa botez  la sugestia si insistenta socrilor a devenit pastor. Dupa o perioada destul de lunga petrecuta in biserica baptista a intrat in conflict cu membrii bisericii in momentul cand a incercat sa introduca dogme noi in biserica respectiva inspirate din "parintii bisericesti"  , enoriasilor nu le-a convenit schimbarea  l-au alungat efectiv din biserica , dupa cum singur marturiseste.

 La sugestia unui prieten a ajuns la  un moment dat sa viziteze o biserica ortodoxa din Florida impreuna cu sotia sa. La iesirea din biserica acesta la intrebat " Ți sa intamplat vreodata sa frecventezi o biserica timp indelungat si sa simti ca nu ai fost niciodata intr-o biserica.?" El a raspuns "Da, mi sa intamplat ,acum pentru prima data am simtit ca am fost intr-o biserica", sotia ia raspuns ca avut acelasi sentiment ".

Acum de ce un american care a frecventat timp indelungat o biserica protestanta se simte atras subit de o biserica ortodoxa ? Pentru ca bisericile ortodoxe sunt  extrem de rare in SUA  , iar pentru un american ele arata ca ceva exotic, cu liturghii din Evul Mediu cu o ambianta mistica , picturi pe pereti, preoti imbracati cu vesminte aurite, ritualuri , o ambianta care iti da impresia ca esti intr-un loc deosebit . 

Toate aceste vin in contrast evident cu bisericile moderne americane care arata mai degraba ca niste cluburi, nimic nu te duce cu gandul la o biserica in sens traditional. 

                                                                                     




                                                                                

 O biserica protestanta este o biserica in masura in care acolo este prezent Duhul Sfant  si se aplica ad-literam Scriptura si nu o doctrina inventata de oameni,  nu reconversii moderniste. 

 Stephen Holley sa lăsat impresionat de ambianță , de clădire și de ritual  dar nu a observat diferența enormă între Scriptură - Noul Testament si  doctrina si practica Bisericii Ortodoxe care pana la urma nu se deosebeste prea mult de biserica catolica pe care a respinso in trecut . Daca Holley a fost cu adevarat pastor cu siguranta nu a avut habar de rolul reformei protestante si mai ales a celei radicale care proclama intoarcerea la Biserica Noului Testament , separarea de lume (enuntata de Evanghelii) nasterea din nou, elemente care lipsesc din teologia ortodoxa. La ortodocsi biserica ca cladire arata cu totul special ( ceea ce este foarte bine) nu si viata oamenilor. 

Dar mai au bisericile protestante ca obiectiv sa se asemene in cel mai mic detaliu cu Biserica Apostolica din primul secol ? putin probabil.

Intr-alta ordine de idei fiecare din aceste biserici care sunt intr-un contrast evident au o latura pozitiva si una negativa, nu exista biserica perfecta fiecare au plusuri si minusuri pe care unii le vad altii nu. Daca ai trecut prin ambele ai sanse sa le vezi (mai putin Stephen Holly) daca nu, nu, spalarea creierului functioneaza in ambele tabere. 

Stephen Holley impreuna cu sotia si-au gasit in final paradisul mult dorit in Romania la Iasi, unde si-au construit o casa intr-o suburbie , l-au impresionat oamenii prietenosi -crede el -  desi nu stim cum de reuseste sa le vada toate  in roz, desi realitatea are cu totul alte culori  . Si desi vorbeste cam stricat limba romana, ia gasit mitropolia Moldovei post de preot/diacon intr-o biserica din Iasi, folosindu-se de el mai mult ca instrument  de propagada , asa cum au facut si neoprotestantii cu preotii evadati din BOR si trecuti la protestanti.


.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.