joi, 8 iulie 2021

Ce este materia Sectologie ? O reminescență a mentaltăților evului mediu întunecat

 

                                                                                


In primii ani după Revoluție mai mulți  preoți ortodocși sau  convertit la credința Evanghelică , printre aceștia a fost unul care a depus o mărturie  de-a dreptul șocantă care a fost vizibilă și pe un sait cu programe video pentru o lungă perioadă de timp. In această mărturie fostul preot povestea ce a făcut el cât a fost preot , dar și despre perioada studenției la institutul teologic ortodox. A afirmat în acea mărturie că în perioada studenției a avut printre materii și "Sectologia" care ulterior fiind vizibil o materie cu carecter discriminator și incitator la ură  i sa schimbat denumirea dar nu și programa. La aceea materie spunea acesta se preda tehnica anihilării cultelor neoprotestante dacă aceastea încercau să se înfiltreze în parohia (localitatea) lor. Profesorul de Sectologie -  spunea fostul preot -  a reușit să le  insufle studenților o așa ură față de ceea ce ei numeau "sectanți" ,încat ar fi fost în stare să  omoare un "sectant" dacă acesta îi ieșea in cale. 

 Preotul convertit  a mărturisit că de îndata ce și-a luat in primire parohia și a apărut primul grup de pocăiți în sat impreuna cu alți enoriași din parohie ia rup în bătaie pe doi dintre acestia  care încercau să difuzeze un film religios în comună cu scop de evanghelizare. Apoi tot împreună cu enoriașii săi pe care mai înainte  " i-a omenit "  în birtul din sat , a incendiat o bisertică neoprotestantă din zonă. 

Fiind în cârdașie cu primarul și politistul din comuna , totul sa mușamalizat și nici preotul nici enoriații participanți nu au fost pedepsiți...aceste evenimente sau petrecut in perioada 1995-2000, pentru cei mai tineri pare evenimente din trecut, dar sunt totuși evenimente de actualitate.

Poate unii se vor întreba dacă acel preot era atât de fanatic în religia ortodoxă cum de sa  pocăit  ? Sa convertit în momentul în care la atins Dumnezeu, a făcut o minune în viața lui și astfel a avut revelația credinței adevărate.

Acesta nu a fost singurul caz de acest fel , evenimente asemănătoare au fost și în comuna Ruginoasa din Moldova, dar acestea au ajuns în presa centrală.

Ortodocșii au saituri cu acest titlu Sectologie și precocupare să anihileze într-un fel sal altul  pe cei pe care  ei îi numesc "secte" (adică oricine nu e de relgia lor). Culmea e că și "Oastea Domnului" care pe vremea comunismului era oficial considerată o sectă ilegală, are ca obiectiv "combaterea sectelor", și are chiar  o pagină pe saitul lor cu titlul Sectologie, cu propagandă anti np.

                         Călugari ortodocsi pe muntele Athos se antreneaza pe un poligon de tragere 

                                                                           



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.