vineri, 9 septembrie 2022

Diferența dintre anabaptiști și baptiști !!

 


Desi atat anabaptiștii cat și baptiștii cred în "Botezul credincioșilor" afirmând că un om este botezat pe baza chemării sale la credința în Isus Hristos și deoarece botezul este folosit ca intrare într-o comunitate de credință, aceste confesiuni diferă  total una de cealaltă. Ei nu au pornit de la un grup similar, chiar daca  mai sunt unii baptiști care spun altfel.

Ce este anabaptismul?

Anabaptismul a pornit de la Reforma radicală care a apărut în secolul al șaisprezecelea (H. Zwingli) , în timp ce baptiștii au început cu Puritanismul englez. 

 Anabaptistii de la aparitia lor au avut ca scop asemanarea in toate cu Biserica crestina  din primul secol. Din acest motiv au avut mult de suferit , sute de mii au fost ucisi incepand cu secolul XVI fiind vanati atat de catre catolici cat si de protestanti (luterani si reformati) .

Anabaptiștii de astăzi au început în secolul al șaisprezecelea ca un grup social cunoscut sub numele de Frații Elvețieni. Ei au respins botezul copiilor mici și au promovat  pacifismul. Ei nu recunosc statutul baptist de îndreptățire prin credință, ci pun accentul pe o "viață a faptelor bune". Nu copiaza crezul catolic privind mantuirea prin fapte , ci combina crezul in mantuirea prin harul divin cu ceea ce spune Iacov despre nesesitatea faptelor bune si deasemenea mesajul lui Hristos din Matei 25. 

Anabaptiștii cred, de asemenea, că demonstrațiile de bunătate și ucenicie sunt necesare în viață. Cele mai apropiate rude ale anabaptiștilor sunt amișii și menonitii.




Punctul lor de vedere in privinta Bibliei promovează convingerea că Noul Testament înlocuiește Vechiul Testament.  Oamenii  vor vedea că Amish  nu se va implica in  politica, deoarece această activitate pervertește credința lor în separarea de lume.

Ce este Baptismul?

Baptiștii au început ca o ramură a puritanismului. Deși și ei resping botezul copiilor, ei nu împărtășesc credința pacifismului. Ei au devenit de asemenea implicati în societatea modernă.

Baptiștii nu se abtin de a participa în alergeri la funcții politice, sau  la război și în a-și trăi viața de zi cu zi ca oameni obișnuiți. Ei văd atât Vechiul, cât și Noul Testament ca fiind aceiasi carte și cred în îndreptățirea prin credința în Isus Hristos .

Diferențele dintre anabaptiști și baptiști

Baptiștii din Conventia de  Sud au rădăcini, în cea mai mare parte in Reforma Protestantă care a crescut în Germania și Elveția în secolul al XVI-lea.

Anabaptiștii au fost unul dintre grupările standard care au crescut în Europa, în prezența calviniștilor și luteranilor în jurul valorii de la acel moment. Cuvântul "anabaptist", în conformitate cu dicționarul online de etimologie inseamna cel rebotezat  și acest cuvânt a fost asociat cu anabaptiștii de către persecutorii lor.

Anabaptiștii de-a lungul anilor s-au transformat  în câteva grupuri cunoscute astazi printre care Amish, Menoniti și Hutteriti. 

Botezul credincioșilor

Anabaptiștii învață că un om ar trebui să pună mai întâi credința în Evanghelie înainte de a fi botezat. Aceasta în lumina invataturii scripturale ale lui Isus Hristos. În acest fel, ei nu botează copiii.

În schimb, denominațiile baptiste diferă în credința lor în botez. Baptiștii reformați cred că bebelușii pot fi botezați, în timp ce baptiștii din Conventia de sud cred că botezul trebuie sa fie similar cu cel al anabaptiștilor.

Comunitatea de bunuri

Anabaptiștii cred că toate proprietățile ar trebui să fie împărtite într-un mod egal in conformitate cu invatatura lui  Hristos. 

Două sau trei diferențe majore există între anabaptiști și baptiști în controlul asupra congregațiilor lor. O diferențiere critică este implicațiile mantuirii la baptiști pe care ei cred că trebuie să fie prin credința în Hristos față de un accent pe ucenicie si  pe fapte bune ale anabaptiștilor.

O parte importanta din menoniti locuiesc in colonii , in acest mod ei  pot  fi separati de lume care este un element important in doctrina lor ,dar si pentru a face afaceri intre ei pe diverse domenii . Atunci cand isi construiesc o casa participa intreaga comunitate de care apartin , casele sunt de obicei cu etaj cu 8-10 camera (fiind echivalent cu numarul de copii) in mai putin de o luna casa este gata. 

                                                          


Mantuire

Mântuirea pentru Anabaptiști diferă de baptiști, anabaptiștii punând accentul pe fapte  folosind Biblia ca standard, în mod special, Predica de pe Munte a  Domnului Isus Hristos, în timp ce neagă o justificare sau salvare doar prin credință .

Anabaptistii nu copiaza crezul catolic privind mantuirea prin fapte , ei combina crezul in mantuirea prin harul divin cu ceea ce spune Iacov despre nesesitatea faptelor bune si deasemenea mesajul lui Hristos din Matei 25, altfel spus ei nu considera faptele ca fiind facultative (precum protestantii) ci obligatorii pentru crestini.

Pe de altă parte, multe denominații baptiste cred în justificarea prin credinta . Cu toate acestea, există numeroase denominații în religia baptistă și nu toți cred în justificare doar prin credință.

Moduri de viață

Anabaptistii de azi precum Amish sunt oarecum izolati, nu sunt implicati in societate si nu servesc  in armata. Baptistii in schimb sunt implicati in toate si nu cauta sa fie separati de societatea moderna.

Comunitatile Amish si Menoniti sunt extrem de diverse margand de la conservatorism extrem (Amish) la liberalism , fiecare grupare  avand propriile reguli, mai multe detalii in reportajele video care urmeaza.

Un primul reportaj realizat intr-o comunitate de Menoniti & Amish din SUA , se da si un exemplu de intrajutoare exceptional, o femeie menonita care sa imbolnavit grav, a fost internata in  spital a suferit un transplant de plamani in final sa infectat cu Covid si a murit, totusi familia a trebuit sa plateasca 1,3 milioane de dolari taxe de spitalizare. Comunitatea intreaga a sarit sa-i ajute , sau strans in scurt timp intreaga suma prin donatii anonime . Am putea sa ne imaginam un astfel de act de solidarizare  intr-o biserica baptista, spre exemplu  ? Categoric nu , deci exista diferente ? cu siguranta da.

                                                                 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.