marți, 1 noiembrie 2022

Biserica creștină versus Sola Scriptura

 


 Daca noi suntem cu Sola Scriptura, ce treaba avem noi cu Biserica ?

Am intalnit multi  neoprotestanti  care inteleg prin insusirea  doctrinei  Sola Scriptura  o separare totala de Biserica Crestina  istorica. Un comentator de pe facebook  se arata consternat ca intr-un articol despre muzica crestina  se mentiona ca "ar trebui sa privim si catre istoria Bisericii crestine  sa vedem cum a evoluat muzica in biserica de-a lungul secolelor".   "Dar daca noi suntem cu Sola Scriptura, ce treaba avem noi cu Biserica ?"  a fost replica acestuia. 

 Acestui gen de hiper-indoctrinati li se pare ca Biserica crestina a inceput odata cu ei si  vor sa se raporteze doar la scriptura   in forma interpretata de cultul lor desigur -  in rest nu vor sa mai auda nimic. 

Martin Luther cel care a elaborat doctrina protestanta  Sola Scriptura , Sola Fide etc. initial nu a avut nici o intentie sa se separe de Biserica Catolica atunci cand a condamnat devierile ierarhilor bisericii , dar fiind excomunicat nu mai avea de ales si incurajat de adeptii sai a infiintat  biserica luterana.  Dar chiar si dupa ce a infiintat  cultul luteran a pastrat o serie de elemente din biserica catolica  precum biserica de stat, botezul copiilor mici, preotia pe care a adaptato la stilul luteran, transubstantierea, etc. 

Doctrina Sola Scriptura - Numai Scriptura se refera la eliminarea traditiilor si anumitor  invataturi  date de preoti  , parinti bisericesti catolici, dar nu negarea Bisericii Catolice in sine. Daca faci parte dintr-o organizatie religioasa care neaga existenta celorlalte biserici si a istoriei bisericii inseamna ca faci parte dintr-o secta, si denumirea de "sectant" nu ar trebui sa te deranjeze .

Studentii de la institutele teologice protestante invata si istoria bisericii univarsale  , si atunci de ce nu s-ar cuvenii  sa cunoasca si enoriasii cultelor istoria crestinismului (cea adevarata).

  Un caz real peterecut in urma cu cativa ani intr-o biserica baptista ,un candidat la botez cand a fost intrebat la prezentarea in fata bisericii ce la determinat sa se converteasca  a marturisit ca studierea istoriei bisericii crestine la motivat sa ia aceasta decizie.

 Cercetarea istoriei crestinismului te determina sa realizezi ca faci parte din biserica universala a lui Hristos compusa din toti aceia care cred in El si fac voia sa si nu dintr-o secta izolata care se considera  singura detinatoarea a adevarului . 

In Biserica istorica in trecut  sau strecurat erori care sau pastrat pana in ziua de azi , dar asta nu inseamna ca bisericile istorice sunt in totalitate apostate, ca nu mai au nimic bun in ele (cum ar crede unii) . Nu va faceti iluzii , Dumnezeu  nu le-a lepadat pentru ca au adoptat  devieri de genul cultul sfintilor, moastelor etc, pe care noi le consideram  erori, erezii cumplite. Cu siguranta Dumnezeu judeca omul dupa Scripturi nu dupa doctrine si dintre credinciosii  acestor biserici vor fi unii alesi   care vor mostenii imparatia cerurilor  (putini poate dar vor fi).

Pe de alta parte nici protestantii nu sunt perfecti , au negat importanta faptelor  in Scripturi - influentati de Luther, numind-le "o haina murdara inaintea Domnului". In schimb mandria, individualismul, egocentrismul, aroganta, lipsa de empatie  sunt considerate virtuti sau cel putin lucruri acceptabile  de catre multi...np.  Pocainta si "nasterea din nou" este  mai mult teoretica ...putini  sunt crestini "nascuti din nou". Iar la luterani si reformati, pocainta si nasterea din nou, nici macar in teorie nu exista , ce sa mai vorbim de practica .

Nu este vorba de judecata ci de constatarea  unei realitati dureroase.

Nu putem ignora Biserica si istoria ei cu bune si rele, este Biserica lui Hristos, El nu a parasit-o si nu o va parasi niciodata .   


.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.