marți, 8 noiembrie 2022

Protestanții în Ucraina - Forțele pro-ruse închid biserici în Ucraina ocupată

                                                                         




  In Ucraina, forțele pro-ruse au închis biserici și au arestat pastori în zonele aflate acum sub controlul lor. Forțele de ocupație au închis cele mai mari trei biserici protestante evanghelice din Melitopol și bisericile evanghelice din Mariupol.

Trupele ruse au intrat în Biserica Baptistă Grace din Melitopol în timpul unui serviciu de închinare. Serviciul era transmis în direct în timp ce soldații au intrat înăuntru, au oprit programul, au înregistrat numele tuturor celor prezenți și au reținut câțiva slujitori ai bisericii. Ocupanții au închis biserica și i-au dat pastorului doar 48 de ore să plece din oraș.

Forțele de ocupație au închis, de asemenea, cea mai mare biserică protestantă din oraș, Biserica Creștină Melitopol, care are un auditoriu de 1.000 de locuri. I-au dărâmat crucea și au transformat clădirea într-un „complex cultural de divertisment sportiv”.

Comentând aceste informații, Andrew Boyd de la GNA a spus că „mesajul istoriei ar trebui să fie clar pentru Rusia: credința creștină a supraviețuit 70 de ani sub o stăpânire totalitară sovietică și prosperă astăzi în China în condiții similare. Persecuția, oricât de cumplită este, nu poate decât să întărească biserica.”

Protestantii in Ucraina 

Protestanții din Ucraina numără între 600.000 și 700.000 (2007), aproximativ 2% din populația totală. Aproape toate confesiunile tradiționale protestante sunt reprezentate în țară. Potrivit revistei Christianity Today , Ucraina a devenit nu doar „Centura Biblică” a Europei de Est , ci un „centru al vieții, educatei  și misiunilor bisericii evanghelice  În prezent, țara este un furnizor cheie de misionari și un centru de pregătire evanghelică și tipărire tipar pentru toate țările din fosta Uniune Sovietică, unde mediul juridic nu este atât de favorabil. 

În comparație cu protestanții și evanghelicii din Europa de Vest și Statele Unite, credincioșii din Ucraina sunt considerați a fi mai conservatori și tradiționali.

Cei mai timpurii protestanți au apărut în Ucraina în anii 1530 și 1540. Ele au fost precedate de diverse mișcări pre-reforme, precum bogomilii și hușiții .

Prima comună (colonie) protestantă - anabaptiști , a fost înființată în Volodymyr-Volynsk în 1536. În anii 1540, în primul rând printre nobili, și-au început activitatea luteranii , apoi calviniștii și alții. În prima jumătate a secolului al XVII-lea, socinienii (unitarii) au fost raportați că operează. În secolul al XVII-lea, protestantismul s-a răspândit din Volhynia , Podlaskie , regiunea Chełm și vestul Galiției ucrainene până la Podillia , regiunea Kiev și sud-vestul Transcarpatiei ucrainene 

Astăzi, Uniunea Ucraineană a Bisericilor Bisericii Evanghelice Creștine Baptiste are aproape 150.000 de membri,  Uniunea All-Ucraineană a Creștinilor Evanghelici ( Penticostali) pretinde aproximativ 105.000 de membri.

Unii protestanți ucraineni au emigrat în Statele Unite și au continuat să ia un rol important în activitățile sociale locale.  Festivalul Protestant al Speranței, cu participarea evanghelistului Franklin Graham , a avut loc în perioada 6-8 iulie 2007 și a adunat peste 40.000 de ucraineni la Stadionul Național Olimpic din Kiev . Oaspeții festivalului au putut asculta mărturii de credință ale unor sportivi cunoscuți, activiști evanghelici și lideri civili. Au existat grupuri muzicale de diferite genuri din Ucraina, Rusia, Belarus , Moldova și Statele Unite. Transmisia prin satelit a festivalului a fost organizată în 75 de săli din majoritatea regiunilor Ucrainei.

Alte culte protestante in Ucraina sunt: luterani, reformati, menoniti si adventisti.


sursa: wikipedia 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.