sâmbătă, 12 noiembrie 2022

Trump i-a declarat război republicanului Ron Desantis. Cei doi își dispută nominalizarea la prezidențialele din 2024

 



Rezultatele definitive ale alegerilor americane de la jumătatea mandatului se lasă încă așteptate. Este limpede că democratul Joe Biden va trebui să coopereze cu o Cameră a Reprezentanţilor în mâinile republicanilor.

Între timp, Donald Trump i-a declarat război deschis republicanului Ron Desantis. Cei doi își dispută nominalizarea partidului la prezidențialele din 2024.

Cum tot mai multe voci republicane se întorc împotriva lui și-l fac responsabil de rezultatele modeste ale alegerilor, Donald Trump nu se dezminte și trece la atac. Fostul președinte s-a dezlănțuit împotriva guvernatorului republican reales al Floridei, ultraconservatorul Ron Desantis, pe care îl susținuse înfocat până marți.

"Ron are popularitate scăzută, cifrele lui sunt nesatisfăcătoare, și bani ioc... Dar zice că, dacă îl sprijin eu, ar câștiga alegerile prezidențiale. De altfel, tot eu i-am dres și campania pentru guvernator, care era la pământ", a spus Trump despre cel considerat steaua în ascensiune a partidului republican.

Ron DeSantis, Florida„Am prețuit libertatea! Am menținut legea și ordinea, am protejat drepturile părinților, i-am respectat pe contribuabili! Și am respins ideologia woke!”

Orgoliosul Trump a ținut, culmea, să puncteze că Ron DeSantis a fost până acum un guvernator mediocru, iar în materie de loialitate și clasă chiar nu e potrivit pentru președinție.

Guvernatorul DeSantis este cunoscut în SUA ca reprezentant al aripii conservatoare al Partidului Republican , creștin catolic practicant, sa opus ideologiei  LGBT, dar și avortului și emigrației ilegale. Foarte probabil la fel ca și Donald Trump se folosește de religie pentru a primii voturilor creștinilor conservatori americani .

Pe de alta parte Donald Trump în ciuda faptului că în timpul mandatului său de președinte a susținut agenda creștinilor din SUA , dând legi favorabile creștinilor , mișcarii conservatoare în general, este totuși o persoană controversată. Jurnaliștii români din SUA l-au numit pe Trump  "megaloman și narccisist" un individ avid de putere și faimă , având un temperament coleric , este în permanent conflict cu cei din jur. Sloganul lansat de Trump  "America First"  la adus în primă fază  într-o stare de conflict cu politicienii europeni și presa internațională . Chiar dacă mulți conservatori îl idolatrizează , dorind să-l vadă din nou președinte  temperamentul său conflictual nu-l recomandă pentru un nou mandat, în plus vârsta 76 de ani ar trebui să-i dea de gândit că a cam sosit momentul să se pensioneze. Dar cu siguranță Donald Trump cum îl știm avid după putere nu se  va lăsa și va lovi cu toate armele defăimarii în contracandidatul său , cum a făcut-o și la precedentele alegeri prezidentiale la nivel de partid.  Rămîne de văzut cine va fi contracandidatul la viitorele alegeri prezidențiale  DeSantis sau altcineva , în SUA este desemnat nu cel mai bun candidat ci cel mai bogat și influent . 

Nici unul din partidele din SUA nu este pe placul tuturor , Republicanii sunt în general conservatori pro creștinism, anti emigrație ilegală, anti avort , anti LGBT, transgender dar și pro arme la liber de orie fel , un paradox tipic american (cum poți să fi în același timp pro creștinism  și pro arme la liber pentru oricine?)  .

 Cei din Partidul Democrat sunt pe de altă parte pro imigrație, favorabili  ajutoarelor sociale de sănatate pentru toți, în general favorabili pentru asistența socială pentru defavorizați, dar și pro avort, pro LGBT, trasgender, progresism stângist, pentru restrîngerea drepturilor de port armă . Ambele partide au și parți bune și rele depinde ce-l îl preocupă mai mult pe cetațeanul american, creștinii sunt într-o dilemă dar majoritatea votează aparent  cu Republicanii. 

UPDATE 13 .Nov. 2022

In acest timp Donald Trump continua sa viseze la un nou mandat folosidu-se de retorica conservatoare consacrata. Altfel rezultatele celor alesi de el sa reprezinte partidul Republican in Senat  sunt sub orice critica ,au pierdut alegerile unul dupa altul.




.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.