sâmbătă, 9 martie 2024

Ce se întâmplă când anafabetul funcțional e si fanatic religios

 


Analfabetul funcțional religios are înclinație spre fanatism, de ce ... pentru ca el știe una și bună să fie loial religiei/cultului din care face parte în rest nu-l mai interseaza nimic !

Acesta va citi numai cărți religiose scrise de autori aparținând unui singur cult- cel din care face el parte. Motivul poate fi ca cultul de care aparține recomandă acest lucru cum se întamplă la ortodocși sau Martorii lui Iehova sau pur și simplu mintea lui îngustă îl determină să procedeze în acest fel. În toate cultele există astfel de indivizi .

Dacă te limitezi să citești numai literatură ce aparține cultului tău sau să asculți predici exclusiv de la preoții sau pastorii din cultul tău ai toate șansele de a deveni un "spălat pe creier" . Să luam doar câteva exemple ortodocșii care se aprofundează în literatura de propagandă a BOR refuzând în același timp să studieze materiale religioase editate de alte culte sau din surse independente vor devenii niște fanatici, zombi rupți de realitate. 

Același lucru este valabil pentru adepții religiei adventiste, Martorii lui Iehova sau alții din aceiași categorie.

Tot la categoria "anafabeți funcționali" se incadrează neoprotestanții  care citesc și mai ales citeaza exclusiv traducerea Cornilescu a bibliei, deși se știe că această traducere  fiind veche are un limbaj oarecum arhaic (din acest motiv fiind contestată de adversari care o consideră eronată) și nu studiază pentru comparație alte traduceri ale bibliei pentru a se convinge că traducerea e 100% corectă. Deși în era internetului  avem acces rapid la orice tip de informații,  sau poate pe unii nu-i intersează adevarul ci doar să-și promoveze ideile prin orice mijloace. 

 .      


 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.