miercuri, 23 decembrie 2020

Crăciunul, este bine să-l sărbătorim sau nu ?

                                                                               
                                                                             


 Crăciunul  este o sarbatoare creștină - chiar dacă  25 decembrie a avut cândva o altă semnificatie.

 Originea Crăciunului este greu de stabilit cu precizie ,multi cercetători afirmă că Crăciunul a început să fie sărbătorit pe 25 decembrie începând cu secolul IV, inițial fiind sărbătorit pe 6 ianuarie. Plasarea sărbătorii nașterii lui Isus Hristos din momentul în care aceasta a început să fie celebrată de creștini, exact la finele lui decembrie sau începutul lui ianuarie  se datora copierii tradițiilor păgâne, căci Evanghelia nu dă nici un detaliu despre data nașterii lui Isus.
Din motive politice, așa cum sugerează istoricul Edward Gibbon, ierarhia creștină a considerat copierea sărbătorilor și a riturilor păgâne ca fiind soluția răspândirii accelerate a cultului lor în mase, care pe atunci erau puternic atașate vechilor sărbători și practici rituale pagane. O sărbătoare populară la Roma celebra pe 25 decembrie nașterea Soarelui neînvins (Dies Solis Invicti Nati, Deus Sol Invictus), ca simbol al renașterii soarelui și alungării iernii . Odată ce creștinii au abandonat celebrarea nașterii Fiului lui Dumnezeu pe 6 ianuarie optând pentru data de 25 decembrie, scriitorii creștini fac frecvente legături între renașterea soarelui și nașterea lui Hristos.
Plasarea datei sărbătoririi nașterii Domnului Isus Hristos în aceași zi în care până atunci se sărbătorea o sărbătoare păgână la vremea respectivă era considerată  oportună , o  idee bună. Nu și pentru unii creștini de astăzi. In ultimul timp au apărut în mediul virtual mai ales  pe unele  saituri de socializare  tot felul de comentarii ,  care condamnă sărbătorirea Crăciunului , aceștia etichetând Crăciunul  ca fiind "sărbatoare păgâna".
  Motivul pentru care sărbătorirea Crăciunului este condamnată este faptul că fiind sărbătorita pe 25 decembrie este legată de o sărbătoare păgână dedicata soarelui. 
                                                                                                                                                
Oare așa sa fie Craciunul este o sărbătoare păgână așa cum afirmă unii zeloși pe internet ? Este bine sau nu sa sarbatorim Craciunul ?
 Crăciunul sărbătorit de creștini (adevarații creștini) a fost dintotdeauna unul 100% creștin pentru că a fost si este un prilej de vestire a nașterii lui Isus Hristos la Betleem, prin minunatele colinzi de Crăciun ,acum și  prin mass media ,nu doar in România ci in multe alte țări.
 În afară de asta Crăciunul este o sărbătoare deosebită  care aduce bucurie , speranța si prilej de adorare  pentru creștinii adunati in biserici cu ocazia sărbatoririi nașterii Măntuitorului .
 Problema nu este sărbătorirea Crăciunului de către creștini ci "Crăciunul laicizat " pentru că Crăciunul începând din secolul XX a început să fie sărbătorit și de către necreștini ca o sărbătoare a iernii care are mai mult un aspect comercial,cu multa veselie ,distractii, deșertăciuni lumești. Aceasta deturnare a Crăciunului poate fi condamnată, dar nu sărbătorirea  Craciunului  în sine.
 În perioada regimului comunist Crăciunul fiind o sărbătoare creștină nu era recuscută de către statul comunist ,așa ca niciodată nu se pomenea de Crăciun și de Paști în presă sau la radio,tv . A fost o mare bucurie pentru majoritatea romanilor când in 25 decembrie 1989 sa auzit prima dată pomeniduse cuvăntul Crăciun și sau trasmis colinzi cu grupul Madrigal prima dată de cînd sa înființat Televiziunea Româna.
 Faptul cu în urmă cu aproape 2000 de ani în aceiași zi de 25 decembrie era o sărbătoare păgână , nu are nici o importanță pentru noi astăzi , așa cum nu are nici o importanță ca în ziua de duminecă (Sunday in engleza) prin secolul III-IV se serba "ziua soarelui". de altfel cei mai multi habar nu au de aceste  detalii care țin de istorie. 


                                                                             



Pomul de Crăciun este un alt subiect condamnat de aceiasi zelosi “legaliști”  pe motiv că ar fi idolatrie , amintidu-ne și un citat din biblie Ieremia 10:2-4 . Acel pasaj fiind întradevar un avertisment dat evreilor din acea vreme pentru a se feri de a venera ,de a se închina la obiecte , brazi,etc ca unor zeități , un cult răspandit în acea vreme. Avertismentul poate fi valabil și pentru noi astazi doar dacă ar exista oameni care ar folosi bradul de Crăciun  ca obiect de cult, de închinare , dar nu e cazul în secolul XX  mai ales pentru creștini. Atâta timp cât folosești bradul ca obiect de décor împodobit pentru a crea o ambianță mai deosebită, a creea o bucurie copiilor etc. de sărbătoarea Nașterii Mântuitorului , nu este idolatrie.
Dar pentru că întradevar bradul nu are nici o legatură cu nașterea Domnului ,în acest context  daca pentru tine bradul de Crăciun reprezintă o ispita, te mustră in vreun fel conștiinta, nu ți se pare 100% creștin, renunta la el....dar nu te grabii sa ii judeci pe altii care au brad in casa  sau biserica pentru ca exagerezi.

                                                                     

In privinta lui Moș Crăciun , la fel zelosii “puritani” de peste ocean preluați de unii de la noi  il asociază cu diavolul , pe motiv că în unele mituri medievale mai ales, se vorbește de Sf. Nicolae că ar fi avut un ajutor numit Knecht Rupprecht (dupa unii- un diavol ) care sa trasformat în final în Moș Crăciun,  însa aceste sunt doar mituri , povești . Cum sa asociezi un sfant cu un diavol ? .
http://swordinhandpub.com/blog/the-trial-of-santa-claus-is-santa-guilty-of-crimes-against-god-part-5/
Din punct de vedere teologic nu există referințe credibile  pe acest subiect. Moș Crăciun este un personaj fictiv care în realitate este o persoană deghizată ,poate fi oricine, care joacă acest rol pentru ai păcăli (mintii) pe copii sa fie cuminți căci atunci vor primii daruri de Crăciun.. Nu este creștin de fel personajul Mos Crăciun, dar nici malefic în felul descries de unii nu poate fii, sunt simple aberații (incomparabil cu personajele din Halloween). Faptul că personajul Moș Crăciun ar putea proveni dintr-o mitologie păgână , nu este exclus, dar aceasta este o altă problemă.
Creștinii nu ar trebuii să acepte aceste tradiții necreștine în casele și bisericile lor, pe de altă parte demonizarea lor este de asemenea exagerată și lipsită de sens. 
Promovarea obsesivă a  ideii ca Crăciunul este o sărbătoare păgână de către unii "psihotici" cu idei fixe nu face decât  să încurajeze pe unii care sunt împotriva creștinismului. Unele comentarii care au apărut pe youtube dovedesc cât de mult se bucură ateii de astfel de articole ,"e deja binecunoscut că creștinismul are origini păgâne" comenta un ateu . Creștinismul nu are origini păgâne , Crăciunul nu are nici o legătură cu sărbătorile păgâne de dinainte de instituirea sărbătorii Crăciunului , iar modul necreștinesc în care sărbătoresc astazi oamenii din lume Crăciunul nu are nici o legătură cu sărbătoarea creștină a Nașterii mântuitorului.

                                                           




...



...


....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.