duminică, 17 ianuarie 2021

Cum au ajuns conservatorii americani de la "răul cel mai mic" la "sfântul Trump" ?

                                                                                       


                                                                                                                               

In anul 2016 creștinii din SUA pareau că se află intr-o situație imposibilă , aveau de ales între doi candidați la președinție care nu aveau niciunul un istoric creștin  favorabil evoluției  viitoare a creștinismului american  Hillary Clinton și Donald Trump . Asta până când unii pastori evanghelici proeminenți  sau exprimat în mod surprinzător în favoarea lui Donald Trump.

 Multimilionarul  Trump avea un istoric  de compromisuri morale de renume ( acuzații de abuzuri sexuale, violuri, a investit milioane de dolari pe cazinouri unde se practica jocuri de noroc si cine știe ce alte imoralitati ).

 Dar pastorii evanghelici au considerat că cu tot renumele negativ pe care îl are Trump în trecutul său , are și un aspect pozitiv - are vederi republicane conservatoare și nu  "progresiste"  precum Hillary Clinton , de aceea aceștia au declarat că "dacă votam cu  Donald Trump vom vota  răul cel mai mic". Și în acest mod sa format o opinie favorabilă lui Trump care a fost susținut masiv de creștini la alegeri și astfel a câștigat alegerile din 2016.

Iar președintele Donald Trump nu ia dezamăgit pe alegatorii săi, timp de 4 ani a dat mai multe legi favorabile creștinilor anulând legi anterioare anti creștini, pro LGBT și pro avort date de Barak Obama. Asta a creat o simpatie destul de puternică a creștinilor americani ( a multor creștini din întreaga lume practic) pentru Trump și pentru realegerea sa la Casa Albă în 2021 .

Fraudarea alegerilor de către democrați (recunoscută chiar de Joe Biden într-un moment de sinceritate ) dar negată de Partidul Democrat și de presa  "progresistă" anticonservatoare din SUA și nu numai, a făcut ca creștinătatea americană să privească către Trump cu și mai mare simpatie , considerându-l o victimă a mașinatiunilor  Partidului Democrat si a forțelor globaliste care doresc sa pună stâpanire pe lume.

                                                                    



Chiar dacă protestanții nu au cultul sfinților unii aproape că au vazut o aură pe capul președintelui  Trump. E o exagerare desigur , Trump nu este un sfânt și nici măcar un creștin născut din nou (born again ) nu este  o spun chiar creștinii evanghelici din SUA , e mai degrabă genul creștinului "lumesc " care merge la biserică la Paști și la Crăciun sau când agenda politică o impune, (aproape) sigur că  preferă mai mult terenul de golf decât biserica . Chiar daca nu a înțeles mare lucru din creștinism a susținut creștinismul cât a fost președinte și pentru asta merită aprecieri. Dar nu și pentru modul cum și-a ales consilierii spirituali, oficial de religie prezbiteriană  sa înconjurat cu tot felul de pastori și pastorițe de la grupări carismatice dubioase, unele eretice cap coadă, precum consiliera Paula White  care a rostit înainte de alegeri o rugăciune live pe facebook prin care a proclamat victoria lui Trump în alegeri ceea ce nu sa întâmplat, dar a stârnit ironii pe întreg mapamondul. Se spune ca alți 40 de pastori carismatici americani renumiți au profetit victoria lui Trump în alegeri , ei chiar cred că toate le sunt supuse, biblia ar numi asta "profeție mincinoasă".

https://www.youtube.com/watch?v=AUmMUmLYT1Y&feature=emb_logo

Cu toate că președintele Donald Trump nu este sfântul pe care il văd unii admiratori ai săi (în discursul din 6 ianuarie 2021 de la Casa Alba  nu a pomenit nici un cuvânt despre Dumnezeu, dovedind că campania electorală sa încheiat) ramâne în  istorie ca un președinte pro creștin , conservator , cu un bilanț pozitiv sub acest aspect dar si unele reșite economice ,desi nu toate ia ieșit perfect , a făcut si erori notabile  ce nu pot fi trecute cu vederea, în special în politica de combatere a pandemiei - 400 000 de morți de Covid în SUA un record mondial trist ,  punct slab exploatat din plin de Binen în campanie.

Desi  a fost acuzat de dușmanii săi ca a instigat la  asaltul asupra clădirii Capitoliului din 6 ianuarie 2021 , acuzatiile sunt usor exagerate , Trump ia îndemnat pe oameni să meargă la Capitoliu să incerce să oprească validarea lui Joe Biden , pașnic (paceful) deși nu le-a spus și cum se poate face pașnic așa ceva , asa ca lumea a acționat dupa cum sa priceput, unii au fost  dotați cu bâte, cu mănuși de box și cu veste antiglonț.   Susținatorii săi nu sunt doar creștini pentru ca el a suștinut si alte cauze precum dreptul de a purta arme de orice fel ,ceea ce nu e deloc creștininesc , fiind deasemenea susținut de organizatii de extrema dreaptă care promovează  supremația albilor -aceștia sunt cei care au organizat și infăptuit asaltul violent asupra clădirii ce adaposteste Congresul si Senatul american,soldat cu 5 morți . Acțiune cam nesăbuită care nu avea cum să aibe succes (că nu mai suntem in vestul sălbatic)   și care sa intors în final impotriva lui Trump și a celor care au participat la asalt.


.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.