joi, 18 ianuarie 2024

Ce semnificație are versetul "Nu iubiți lumea și lucrurile din lume" ?

 Ce este LUMEA ?

                                                       



“Suflete preacurvare! Nu stiti ca prietenia lumii este vrajmasie cu Dumnezeu ? Asa ca cine vrea sa fie prieten cu lumea se face vrajmas cu Dumnezeu !”(Iacov 4:4).

Pentru majoritatea ortodocsilor (si catolicilor) termenul "lume" defineste comunitatea in care s-au nascut si traiesc , exista si un cantec vechi cu un titlu sugestiv "Lume lume soro lume" termenul lume pentru ei nu are o conotatie negativa ci pozitiva, asa a functionat crestinismul secular timp de milenii. 

Sf. Scriptura insa imparte societatea in doua grupe distincte : Cei care merg pe "calea ingusta" crestinii dedicati lui Hristos (pocaiti) si lumea care merge pe calea laga a pierzarii. Asa a functionat si crestinismul in primul secol si partial in secolul II, dar incepand cu secolele III,IV  dupa ce crestinismul a fost recunoscut de stat si a devenit religie oficiala a disparut distinctia intre calea ingusta si calea lata a lumii, de aceea a aparut monahismul, pusnicii, manastirile unde cei care dorea sa traiasca diferit se separau si se izolau de lume. 

In prezent dupa aparitia miscarii "Oastea Domnului" infiintata de preotul Iosif Trifa in perioada interbelica, se predica si la ortodosii de la "oastea lui Trifa" despre lume in sensul descris de Ioan 2:15-17.

Si ce spunea un preot de la oaste despe lume: Ce este lumea ? este lumea pacatului - adica tot orice activitate  ce te poate duce la pacat (birtul, fumatul, prostitutia etc.).

La neoprotestanti, in principiu pe langa  activitati care te duc la pacat mai sunt considerate ca facand parte din "lume/lumesc "  si distractiile de orice fel , spectacole de divertisment, teatru, cinema, discoteci, competitii sportive pe stadion, toate aceastea sunt considerate ceea ce Scriptiura defineste "lumea si lucrurile din lume". In ultima perioada a aparut si la neoprotestanti o divizare intre biserici conservatoare si moderniste, cele din urma au relaxat mult distantarea de lume si lucrurile din lume, si asta se intampla chiar in bisericile lor . 

Dar in principiu lumea este calea larga care duce la pierzare si opusul ei este calea ingusta care duce la viata care se mai numeste si calea pocaintei.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.