joi, 13 aprilie 2023

Biserica "instituționalizată" versus biserica de casă

 

                                                           Biserica de casa (House church ) in SUA 

Bisericile de casa sunt adunari ale crediciosilor care refuza aparteneta la un cult crestin , acestea pot sa aibe sau nu o doctrina (stabilita de comunitate) . Modul de organizare poate fi diferit de la grup la grup , unii au un lider, altii un grup de lideri. Temelia doctrinara este stabilita exclusiv pe baza Sfintelor Scripturi (fara Luther, Calvin etc.). 

O marturie apartinand unui membru al unei biserici de casa pe care am gasit-o pe un sait american spunea ca marele avantaj al acestei forme de organizare cu 10, 20, 30 de membrii si fara un lacas de cult oficial este ca se fac economii cu plata pentru cladirea bisericii  si al pastorilor astfel incat banii stransi de comunitate se vor duce in intregime la saraci. Se sugera  in acest sens modelul bisericii din primul secol care era organizat in casele credinciosilor , in care grija pentru fratii in credinta era o prioritate.

 Intradevar in primele trei secole bisericile erau formate preponderent in casele crediciosilor, dar era o situatie speciala cand crestinii erau persecutati, puteau fi inchisi sau ucisi pentru credinta lor.

                                                             Basilica din anul 240 

 Dupa ce crestinismul a intrat in legalitate in urma edictului de la Milano din anul 313 , crestinii au inceput sa-si construiasca lacasuri de cult proprii, numite  basilici.

Este adevarat ca o biserica care apartine unui cult poate fi costisitoare (depinde si de numarul de membrii), dar daca doctrina bisericii este bazata pe Scriptura si pe nimic altceva fondurile bisericii ar trebui sa fie suficiente incat sa acopere si probleme ajutorarii saracilor din comunitate. Dar daca doctrina bisericii are alte prioritati si neglijeaza acest aspect al intrajutorarii acea biserica dovedeste ca a deviat de la crestinismul autentic al primelor secole. 

                                                    

Sibiu - In centrul orasului domina doua cladiri impozante  Biserica Evanghelica si Biserica Catolica 

Pe de alta parte crestinismul in case este unul "ascuns", privat  specific mai degraba tarilor cu regim totalitar si nu unei societati democratice. Ne-am putea imagina o localitate cu o populatie crestina fara cladiri de biserici ?  In toata Europa in centrul oricarei localitatati se afla o cladirea unei biserici (sau mai multe)   care are si o incarcatura simbolica deosebita. Asa este normal sa fie cladiri de biserici la vedere, nu fiecare cu bisericuta lui de acasa. 

Daca cineva doreste sa isi organizeze o biserica de casa, de familie este liber sa o faca dar sa nu aderi la o miscare extremista care proclama ca bisericile institutionalizate, adica  cultele "nu sunt de la Dumnezeu", ca Dumnezeu nu ar fi creat culte, cum afirma unii  pe internet.  Sinagogile erau o forma de cult, chiar si templul de la Ierusalim, nu era o afacere de familie. 

Putem presupune ca cei care se razboiesc cu cultele sunt unii exclusi din culte, pe diferite motive. Ideea de a nega cultele este una falsa, si nu are nici o baza crestina , fara culte crestinismul nu ar fi rezistat milenii . Acum ca unele sau abatut de la Scriptura , este cu totul alta problema , nu poate fi un motiv de a  incrimina notiunea de cult crestin.

 Pe de alta parte si ca in unele culte bisericile au incetat sa mai arate a biserici semanand mai degraba cu niste cluburi religioase, este un alt subiect ce merita discutat.



.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.