marți, 14 februarie 2023

Ce este o sectă ? De ce neoprotestanții se supără dacă sunt numiți sectari ?


 

Pe un grup ortodox de pe facebook cu apetit pentru conflicte cu "ne-ortodocșii"  a apărut urmatorul titlu "De ce neoprotestanții  se supară dacă sunt numiți sectari ?"

De obicei, cuvântul sectă este atribuit unui grup minoritar care s-au lăsat abătut de o erezie  şi deci, cuvintele “eretic” şi “sectant” în înţelesul oamenilor au acelaşi sens.

Există tendinţa la unii adepţi sau lideri ai confesiunii majoritare dintr-o ţară să-i declare drept secte şi sectanţi pe cei ce sunt în minoritate. În cazul României  ortodocșii fundamentaliști (să nu zic fanatici)  îi numesc sectanți pe cei care nu sunt de religie ortodoxă și nu acceptă Sfânta Tradiție și cultul sfinților, Mariei etc. Folosind cuvântul "sectar" ortodocșii sunt stimulați la ură împotriva ne-ortodocșilor .

În primul rând să împarți lumea în ortodocși și sectari este o dovadă de obscurantism și inclutură de evul mediu.

Ei își  justifică atitudinea prin definiția pe care o citează de pe DEX variantă internet publicată acolo probabil tot de ortodocși : Comunitate religioasă desprinsă dintr-o religie mare/biserică oificială  (creștinism, islam, budism etc.), în vederea practicării unui cult independent, bazat pe o doctrină proprie; p. ext. grup (închis) alcătuit din adepții unei  doctrine. Defintia creiaza confuzie intre termenul religie si  cel de cult religios.

Dar dacă totuși am lua în considerare  definiția  

dată de ortodocși cine  s-ar încadra în categoria "secte" ? 

Din religia crestină sau desprins de-a lungul secolelor multe grupări  , dar ei nu au ieșit din religia creștina ci doar din cultul oficial. Dar totuși mergând pe logica ortodocșilor "cei care s-au desprins dintr-o religie sunt  sectă", care au fost aceștia :

 -  În urma Conciliului de la Calcedon din anul 451 sau desprins din trunchiul bisericii  Catolice oficiale  Bisericile Vechi orientale respectiv Biserica Armeniei , Biserica din Alexandria (copti) , Biserica  Siriacă și Bisericile Etiopiei, Eritreii și Indiei după ce  au respins deciziile luate la cest conciliu ecumenic. 

- In anul 1054 în urma schizmei din interiorul Bisericii Catolice, Bisericile Răsăritene sau separat de Biserica Catolică, luâundu-și numele de Biserica Ortodoxă.

- De altfel conform definiției date de ortodocși chiar  Biserica Ortodoxă intră la categoria secte - biserica desprinsă din religia oficială . In prezent conform statisticilor în lume procentul celor care aparțin de Biserica Ortodoxă Răsăriteană este de 9,4% , în timp ce Biserica Catolică are 50% .

- Reforma protestantă a dus la ruperea bisericii Catolice  și creierea de culte noi precum Biserica Luterană, Reformată, Presbiteriană , Metodistă unele devenind biserici de stat. Tot în acea perioadă  sa rupt și Biserica Angliei de cea catolică devenind Biserica Anglicană.

 - Reforma protestantă radicală a dus la apariția de biserici noi  Anabaptiști,  Baptiști, Creștini după Evanghelie, Penticostali, etc. În prezent aceste culte se încadreză la categoria Protestanți. Niciuna din aceste biserici nu sa separat de religia creștină din moment ce Biblia care este cartea cea mai importantă în  creștinism este singura acceptată de protestanți. 

În toate statisticile din lume neoprotestanții intra la categoria  Protestanți creștini  (și nu la "secte") procentul Protestanților în lume este în prezent de 36,7% de trei ori mai mulți decât ortodocții răsăriteni. 

Cei care din răutate și mândrie luciferică insistă să împartă lumea în ortodocși și secte, dovedesc că au un nivel de inteligență extrem de scăzut și un nivel de răutate și ticăloșie extrem de ridicat, slabe șanse să-i aducem la normalitate, dar Dumnezeu este mare și poate face minuni.




Pe de altă parte nu putem să spunem că nu există secte , există dar nu după definiția dată de ortodocși.

CARACTERISTICILE SECTELOR care ne pot duce la o definție corectă

Există câteva  trăsături specifice sectelor  - aderarea la o grupare religioasă care are o învațatură deviată de la Sfânta Scriptură, fiind adăugate dogme noi de obicei "profetii" ale liderului sectei care răstalmacesc conținutul Scripturii. Adepții sectelor se consideră singurii deținători ai adevărului , singurii care sunt aleși și vor fi mântuiți , pe toți ceilati îi consideră rătăciți , babilonul, fii ai Satanei. Liderii sectelor aplică politica îndoctrinării prin "spălarea creierelor " și dețin controlul total asupra congregației . Printre cei care se încadreaza cu brio în această categorie sunt cei din org. Martorii lui Iehova, Mormonii, Branhamiștii, deși nici adventiștii nu sunt departe de caracteristicile de mai sus. 

O listă mai lungă de organizatii religiase care s-ar putea încadra la categoria "secte" în linck-ul următor   https://wordpress.com/view/sectereligioase.wordpress.com


.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.